Succesangst: stel dat het lukt

Succes hebben betekent dat je je levensdoelen bereikt. Dat wil toch iedereen? Toch is dat niet zo. Sommige mensen zijn bang voor succes. 

Wanneer je angst hebt voor succes, ben je bang voor de negatieve gevolgen die er zijn als je slaagt. Dit komt vaak voort uit negatieve ervaringen in het verleden. Je hebt bijvoorbeeld veel jaloezie over je heen gekregen toen je iets deed waar je echt trots op was. Of je bent gepest op school omdat je vaak een compliment kreeg van je lerares. Zo kun je gaan geloven dat je wordt afgewezen door leeftijdgenoten, vrienden, of collega’s als je iets goed onder de knie hebt of succesvol bent in de ogen van anderen. Succesangst gaat heel erg over vertrouwen: vertrouwen in jezelf en in de wereld.

Een belangrijke vraag bij succesangst is: Wat moest je doen om bij de groep te horen? Wordt succes geaccepteerd? Zijn jouw ouders zonder gène succesvol en welke verwachtingen leven er naar jou toe?

Succesangst of faalangst?

Succesangst is niet hetzelfde als faalangst. Bij faalangst ben je bang om het niet goed te doen. Je mag van jezelf geen fouten maken. Bij succesangst wil je voorkomen dat het wel lukt. Het lastige is dat bij sommige vormen van succesangst ook faalangst meespeelt.

Blokkeer jij bij het vooruitzicht dat je die opdracht binnenhaalt, of wordt aangenomen voor die geweldige baan? Ben je bang om boven het maaiveld uit te steken, slimmer, inventiever, creatiever te zijn dan anderen? Maak je jezelf kleiner voor anderen? Of ben je bang dat als je eenmaal succes hebt, je jezelf steeds moet blijven waarmaken? Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet voluit kunt geven of kunt laten zien, dan is het goed om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaken en wat je kunt doen om dit te doorbreken.

Wil je meer zicht krijgen op jouw succesangst en hoe je hier meer grip op krijgt? Bel of mail me voor een afspraak.

Je bent van harte welkom.
Tel. 06-26270722
Of neem contact op via het contactformulier.

Aangesloten bij:

Ned. ver. van psychologen en agogen