Wijn en rozen

In de soefitraditie zijn wijn en rozen belangrijke symbolen. Wijn staat voor de spirituele lessen. De wijnschenker is de leraar die onderwijst. De roos is de eenheid achter de verscheidenheid en de Geliefde. Hier lees je welke wijnschenkers mij onderwijzen en inspireren.

Ik heb een enorme waardering voor het werk en de inspiraties van Marieke de Vrij (www.devrijemare.nl). Zij spreekt zo helder over leven vanuit je diepste essentie. Van haar leerde ik over Zelf-trouw en dat ik, om deelnemer te kunnen zijn, in de eerste plaats ten diepste met mijzelf verbonden dien te zijn.

In mijn ‘jonge’ jaren heb ik veel gewerkt met het Padwerk van Eva Pierrakos. Een mooie combinatie van psychologische concepten en spiritualiteit. Dit gaf mij handvatten en een kader om mijn ervaringen onder woorden te brengen en een plek te geven.

In de diepte-psychologie is opleidingsinstituut Phoenix mij zeer dierbaar. De trainers bij Phoenix verbinden ontwikkelingspsychologie, NLP en systemisch werk (familieopstellingen) met het werken vanuit je hart. Deze stromingen binnen de psychologie vullen elkaar prachtig aan en hier heb ik geleerd om mijzelf als instrument en klankbord in te zetten in de begeleiding. Van Alexandra Tompkins leerde ik over verlangen. Niet alleen met hart en ziel, maar met elke vezel in mijn lijf.

Ik vind het fascinerend hoe lichaam en geest samenwerken. Ik volg onderzoekers als Allan Schore, Bruce Perryen Dan Siegel, maar ook dichter bij huis, Lenneke Alink (Universiteit Leiden), op de voet. Hun neuropsychologisch onderzoek is ontzettend vernieuwend en laat zien hoe ingenieus ons lichaam zich steeds weer aanpast. Hun werk biedt belangrijke aanknopingspunten voor de begeleiding.

Veel van de concepten van waaruit ik werk heb ik aan kunnen scherpen in diepgaande gesprekken met goede vrienden en collega’s. Sommigen van hen zijn zeer begaafde therapeuten. Verhelderende en verlichtende gesprekken, waarvan ik hoop dat ze nooit stoppen.

Een grote inspiratiebron zijn altijd de mensen met wie ik heb mogen werken. Daar ligt mijn hart: te zien hoe iemand weer de weg naar zijn eigen wijsheid vindt en stukjes van de barrières af kan breken. Ik ben blij dat ik getuige mag zijn en een bijdrage kan leveren aan hun weg naar verbinding.