Artikelreeks Hechting

Voor Psyned schreef ik een artikelreeks over hechting en hoe dat doorwerkt op volwassen leeftijd. Het kan zijn dat je door de ervaringen in je vroegkinderlijke jeugd, je ook later problemen ervaart. In deze artikelen kijk ik naar hoe de ervaringen in je vroege jeugd van invloed zijn op je zelfbeeld, op de manier waarop je relaties aangaat met anderen, en mogelijke klachten die je ontwikkelt zoals gevoeligheid voor stress en angst. Hieronder vind je de linkjes naar de verschillende artikelen. 

Hechting: Hoe het doorwerkt in je leven

Hoe hechting in je jongere jaren verloopt heeft uitwerking op je vermogen om als volwassene vol (zelf)vertrouwen in het leven te staan. Als hechting niet goed verloopt in de kindertijd kan dat je zelfvertrouwen aantasten. Is je vermogen om te vertrouwen beschadigd? Dan is dat een kras op je zelfbeeld. Je kunt last hebben van faalangst, een laag zelfvertrouwen, en gevoelig zijn voor stress. Lees hier het artikel.

De invloed van hechting op je zelfbeeld

Zelfbeeld en hechting hebben alles met elkaar te maken. In dit artikel leg ik uit op welke manier ervaringen in je vroege jeugd van invloed kunnen zijn op je zelfvertrouwen en de manier waarop jij met anderen omgaat. 

Hechting en gevoeligheid voor stress

Was er bij jou vroeger continu ruzie thuis? Werd je als kind gepest? Of heb je als kind te maken gehad met misbruik? Deze stressvolle gebeurtenissen beïnvloeden de manier waarop jij je als kind hecht en hebben invloed op jouw stressgevoeligheid. Hier lees je hoe dat werkt. 

Onveilige hechting en de ervaring van angst

Een onveilige hechting als kind kan op latere leeftijd zorgen voor problematiek rondom angst. Natuurlijk is iedereen weleens bang of angstig. Dat is normaal en ook nuttig: angst waarschuwt je als er gevaar dreigt en geeft aan dat je actie moet ondernemen. Maar soms ben je bang voor dingen die helemaal niet gevaarlijk zijn. In dit artikel lees je meer over de relatie tussen hechting en angst.

Authentiek zijn bij onveilige hechting

In het contact met anderen wordt er altijd een beroep gedaan op je gevoel voor aanpassing. Afstemmen op de ander is één ding, jezelf daarin kwijt raken is weer iets anders. De vaardigheid om je gedachten en gevoelens uit te drukken, terwijl je rekening houdt met de mening van anderen, noemen we authenticiteit. Ten diepste betekent dit, dat je trouw bent aan jezelf. Lees hier verder.

Ontdek hoe jouw hechtingsstijl jouw relaties beïnvloedt

Hoe jij je als kind aan jouw ouders hecht, heeft invloed op hoe je later (liefdes)relaties aangaat. Maar wat nou als je onveilig gehecht bent? Om jouw relatie te verbeteren kan het helpen om inzicht te hebben in jouw hechtingsstijl. Daarover gaat dit artikel.

Je veilig leren hechten als volwassene

Als je niet veilig gehecht bent als kind, kun je later als volwassene leren hoe je je wel veilig kunt hechten. We noemen dat earned security, ofwel verworven gehechtheid. Er zijn verschillende manieren om je te helpen in dit proces van je veilig leren hechten. Ook op latere leeftijd kun je een veilig gevoel in jezelf ontwikkelen. Lees meer over earned security.

Eva* werkt met haar levensscript

Beleidsadviseur Eva (36) komt met vermoeidheidsklachten, somberheid en relatieproblemen bij mij terecht. In dit laatste blog van de reeks over hechting, lees je het ervaringsverhaal van Eva en hoe therapie aan de hand van het levensscript haar heeft geholpen.

Hechtingspatronen zijn vooral aanpassingspatronen. Ooit dachten we dat dit de beste manier was om te overleven en liefde en aandacht te krijgen. In die aanpassing kunnen we ons steeds verder verwijderen van onze innerlijke, authentieke, kern. Voor Inspirerend Leven schreef ik een aantal artikelen waarin ik onderzoek hoe we weer contact maken met die wezenlijke kern, of innerlijke stem.