Werkwijze

Wat kun je verwachten als je bij mij in de praktijk komt? 
Je komt vaak bij mij in de praktijk omdat je ergens tegenaan loopt. Je hebt een probleem, bepaalde klachten, of je bent op zoek naar persoonlijke groei. Je probleem of verlangen staat meestal niet los van jou, sterker nog: als we kijken naar jouw leven is het vaak heel logisch dat het zich nu voordoet. In het leven kom je namelijk steeds voor nieuwe omstandigheden of uitdagingen te staan die een antwoord van je vragen. En meestal is er niet een kant-en-klaar antwoord. We kunnen dan reageren vanuit onze oude (aangeleerde) overlevingsstrategieën, maar vaak werkt dat niet meer.

Of we kunnen een nieuw antwoord geven. Om dat te doen, gaan we kijken naar hoe het leven jou gevormd heeft. Belangrijke ervaringen, maar ook hoe het ging in jouw gezin vroeger, en op welke manieren jij je bent gaan aanpassen. We gaan dus op zoek naar jouw rode draad. Deze leidt je terug naar je innerlijke kern. Wanneer je die vindt, je eigen middelpunt, kun je van daar uit jouw richting bepalen.

Levensvragen kunnen heel taai zijn en met veel geworstel gepaard gaan. De gevoelens die erbij komen kijken zijn soms zo groot dat je voor je gevoel op een emotionele wip zit. Vaak gaat dit gepaard met gepieker, sombere gevoelens, of angsten. Ook dit zijn dingen waar we mee zullen werken. Ik leer je hoe je door negatieve ervaringen heen kunt werken, zodat je ze kunt gebruiken om de verbinding met je innerlijke stem te herstellen.

Werken vanuit het hier-en-nu

Hoewel de kans groot is dat je klachten geworteld zijn in het verleden, vind ik het belangrijk om tijdens onze sessies in te spelen op wat nú voor jou van belang is, wat er nú niet lekker loopt. Daarmee zorgen we voor de aansluiting in het hier-en-nu en oefen je met invoelen en innerlijk onderzoek.

Wat je klachten of vragen ook zijn, we gaan samen op zoek naar jouw rode draad en de antwoorden in jezelf, zodat je van binnenuit richting kunt gaan geven aan je leven.

‘Innerlijk luisteren vond ik altijd al een mooie term, maar ik deed het nooit. Ik verzandde juist in twijfel en piekeren. Maar het bleek iets wat ik gewoon kon leren en is een vaardigheid die ik nu nog dagelijks toepas.’

 

Holistische kijk: hoofd, hart en lichaam

Mijn manier van werken is holistisch. Dat betekent dat ik je hoofd, hart en lichaam even belangrijk vind en dat ze alle drie een plek hebben tijdens ons werk in de sessies. Ik gebruik verschillende methodes die je helpen om voorbij het mentale naar de onderliggende lagen te gaan. Door te luisteren naar je lijf, gevoelens en verlangens zul je zien dat er zich vanzelf een pad ontvouwt richting wie je echt bent.

‘Tijd heelt niet alle wonden. Twee jaar na mijn scheiding voelde ik me een bitter, wrokkig mens. Mijn hele leven was veranderd, zonder dat ik daarvoor gekozen had. Het voelde of het me overkomen was en dat ik machteloos stond, niet in staat om zelf de regie te nemen. In de sessies ben ik door een heel rouwtraject gegaan, heb ik gekeken naar wie ik ben en wie ik wil zijn. De nieuwe versie van mezelf staat veel dichter bij wie ik werkelijk ben. Ik ben enorm blij dat ik dit op deze manier heb kunnen doen.’

Foto: Alex Quezada

Concreet ziet een begeleidingstraject bij mij er als volgt uit:

1. Intake en adviesgesprek
De intake bestaat meestal uit twee gesprekken, soms aangevuld met vragenlijsten. In de eerste sessie vertel je de reden en achtergrond van je komst. Ik stel vragen, zodat we tot de kern van je vraag kunnen komen, en die kernvraag vormt vervolgens de basis voor – en geeft richting aan – het begeleidingstraject. We stellen vast of mijn werkwijze aansluit bij jouw behoeften en of het persoonlijk klikt tussen ons. Het is namelijk ook jóúw intake.

Als we besluiten om verder te gaan, stellen we in de tweede sessie de thema’s vast waarmee we gaan werken, en plannen we de afspraken voor het traject in. Natuurlijk kunnen we de thema’s en doelen tijdens het traject nog bijstellen of specificeren.

Tijdens de intake kijk ik ook of je met jouw vraag bij mij op de juiste plek bent. Mocht ik tot de conclusie komen dat je op een andere plek beter geholpen kan worden, dan zal ik dat met je bespreken en kijken we samen of een doorverwijzing misschien beter is.

2. Begeleiding
In de consulten voeren we natuurlijk gesprekken, maar ik werk ook regelmatig met ervaringsgerichte oefeningen en geef vaak huiswerkopdrachten mee. Het doel is dat je meer in je eigen middelpunt komt te staan, dichter bij je antwoorden, zodat je vandaaruit richting kunt geven aan je leven. Als je nieuwsgierig bent, kun je meer lezen over de therapievormen die ik toepas.

Voor een goede begeleiding is het van belang dat jij vertrouwen voelt, dat je je kunt ontspannen en dat je plezier ervaart in onze sessies. Ik streef altijd naar een veilige omgeving waarin je op je gemak bent en er ruimte ontstaat voor groei en persoonlijke ontwikkeling.

3. Afronding en evaluatie
We bepalen samen wanneer het traject erop zit. Dan plannen we een laatste sessie en blikken we terug op je proces. We bespreken ook hoe je alles wat je hebt geleerd kunt integreren in je leven.

Wil je een intake plannen? Neem gerust contact met me op, dan maken we een afspraak.

error: Content is protected !!